Espressomaskine
Espressobrygning er en af det mest traditionsrige og samtidigt tekniske bryggemetoder. Der brygges under tryk (typisk 9 bar), og resultatet består af en lille intens kaffe, der kan drikkes for sig selv, eller bruges som base for et hav af mælkedrikke. Espressobrygning er avanceret og en videnskab, hvor den ideelle kop ofte kan synes uopnåelig, men samtidigt enestående, når den skabes. Vi tager i denne guide udgangspunkt i brygning på en semiautomatisk hjemme-espressomaskine.
Det skal du bruge:
- Espressomaskine
- Kværn, der kan kværne til espresso
- Filtreret vand*
- Vægt
Kendetegn
Lille koncentreret og intens kaffe med masser af tekstur.
Til dig som
.. Sætter pris på en fantastisk og intens kop kaffe eller cremet mælkekaffe, men mindst ligeså meget den lange bryggeproces og eksperimentering med de mikrojusteringer, der skaber den perfekte kop.
Benchmarks
18 gram
Ratio: 1:2,2
Tid: 28 sek.
Inden du starter
Husk følgende:
Varm maskine
Lad maskinen varme op tilstrækkeligt, så både vand og gruppehoved er brændende varmt. Tiden svinger fra maskine til maskine, hvor 30 minutter typisk er nok til de fleste hjemme-espressomaskiner.
Varmt og Tørt Portafilter
Lad dit portafilter/bajonet sidde i maskinen, imens den varmer op – gerne så det bliver for varmt at holde ved. Tør altid grundigt af, så filterkurven er helt tør før du kværner kaffen heri.
"purge" kværn
Ved ændring af kværnindstilling, er det vigtigt, at kværnen kører eller er tom for bønner. Yderligere skal du lade maskinen kværne min. 4-5 g. kaffe igennem, hvis du skifter indstilling eller bønne, så du undgår at “blande” forskellige kværningsgrader eller bønner.
1.
Fyld bønnebeholder
Fyld gerne bønnebeholderen op, så der er en jævn mængde kaffebønner til at “skubbe” kaffen ned i løbet af kværningsprocessen. Brug ikke beholderen til opbevaring af bønner i længere tid – opbevar i stedet i posen.
Nogle kværne fungerer også med “single-dosing”, hvor du doserer præcis den mængde kaffe du skal bruge til dit espressoskud. Vælger du at single-dose, bør du gøre det hver gang, eftersom skift imellem doseringsmetode vil give forskellige resultater ved samme kværnindstilling.
2.
Afvej portafilter
Afvej dit portafilter/bajonet og nulstil, for at kunne veje kværnens dose af kaffe.
3.
Kværn Kaffen
Kværn nu kaffen i filterkurven. Vi anbefaler og bruger her 18 gram kaffe. Tjek din filterkurvs anbefalede dosering.
4.
Afvej kaffen
Afvej nu kaffen, således der er den rigtige mængde kaffe i filterkurven (her 18 gram). Generelt er et udsving på +/- 0,1 gram acceptabelt.
5.
Tamp
Brug nu din tamper til at tampe kaffen. Her er det enormt vigtigt at gøre det så jævnt og lige som muligt. Læg ikke al din vægt i, men tamp langsomt og solidt indtil du møder modstand i tamperen fra kaffen, der nu er sammenpresset.
6.
"flush" Gruppehoved
“Flush” nu gruppehovedet i et par sekunder for at frigive eventuel damp og sikre en optimal temperatur.
7.
Start brygning
Indsæt nu portafilter og start brygningen. Brug gerne en (nulstillet) vægt og timer til at følge udviklingen undervejs. Start altid tiden, når du trykker på bryggeknappen og maskinen begynder (afvent ikke første dråbe eller lign.). Er der ikke plads til vægten, kan du blot veje koppen før og efter brygning.
8.
Følg brygningen
Nu skal du følge brygningen og her kommer det allervigtigste.
Mængde: Vi bruger en ratio der hedder 1:2,2, hvilket betyder at vi ganger vores input (de 18 gram) med 2,2 for at få vores output (39,6 g.) Dette er vores “benchmark”, men generelt kan vi opleve acceptable shots indenfor en 1:2 til 1:2,5 ratio. I dette tilfælde vil det betyde 18 gram ind og 36-45 gram ud.
Tid: Den optimale tid for brygning af de 36-45 gram, oplever vi typisk er ca. 28 sekunder. Dette er igen et “benchmark” og shots indenfor 27-32 sekunder giver ofte gode resultater.
Det vigtige at være opmærksom på er, at tid er et resultat af hvor fint/groft kaffen er kværnet og ikke et parameter i sig selv. Hold derfor øje med, hvor langsomt eller hurtigt kaffen ryger igennem. Går det alt for hurtigt (fx 50 gram på 20 sekunder), bør du kværne finere. Går det for langsomt (fx. 36 gram på 35 sekunder), bør du kværne grovere. Justér indtil du er inden for rammen, og justér herefter til smag.
For hurtigt → kværn finere
For langsomt → kværn grovere
9.
Stop brygning
Når du kaffen er ved at brygge færdig med den rette mængde inden for den rette tid, kan du stoppe bryggeprocessen. Lad kaffen hvile i et minuts tid og smag. Er du inden for rammen, kan du nu justere yderligere ind til smag.
For bitter → kværn grovere / forkort bryggetid
For syrlig/sur → kværn finere / forøg bryggetid