Denne måneds abonnementskaffe

Kafferne

1. Etiopien Daanisa

2. Tanzania Isaiso

Origin

Etiopien

Etiopien er for mange forbundet med kaffens oprindelsesland, selvom der må siges at være forskellige fortolkninger og ideer om rækkefølgen. Dog er der ingen tvivl om, at “Coffea Arabica” først rigtigt vandt sit indpas, da det spredte sig til Etiopien som i dag er en af de mest anderkendte kaffeproducerende lande. Kendt for deres karakteristiske utroligt florale, frugtige kaffer og meget høje kvaliteter.

Guji

Guji er en ganske særlig region i det sydlige Etiopien. Kaffe fra Guji-regionen er i dag udbredt og anerkendt, men det har ikke altid været sådan. Området er smukt og fyldt med skove og bjerge. Kaffe fra Guji kan nogle gange stikke ud fra kaffer fra nogle af de andre regioner i Etiopien, hvor smagsprofilen ofte er forbundet med stor sødme, frugtige kvaliteter, spændende syrlighed og behagelig krop.

Daanisa

Daanisa-gruppen består af 44 bønder, som leverer deres kaffebær til vaskestationen Dambi Uddo. Gruppen har taget navn efter det lokale træ daanisa – et karakteristisk, parasollignende træ, der både har medicinske egenskaber og anvendes til byggematerialer. Træet spiller også en vigtig rolle i kaffedyrkningen, da det giver naturlig skygge til kaffeplanterne i området.

Vaskestationen Dambi Uddo blev etableret i 2019 af Dambi Uddo Agro Industry og ligger i landsbyen Sukkee Qutto i Guji-regionen. Området er præget af høje beliggenheder – ofte over 2.000 meter – hvilket giver optimale forhold for at dyrke kaffe af høj kvalitet.

Dette specifikke lot kommer fra de 44 bønder, som Dambi Uddo har udvalgt på baggrund af den særligt høje kvalitet af kaffe, de er i stand til at levere. Deres kaffebær bliver forarbejdet separat for at sikre fuld sporbarhed fra den enkelte producent til det færdige parti.

Kaffebærrene håndplukkes selektivt af bønderne og leveres enten direkte til vaskestationen eller til lokale opsamlingssteder. Ved ankomsten bliver bærrene sorteret, så kun de mest modne bær bliver brugt i den videre forarbejdning. En ansvarlig indkøber kontrollerer kvaliteten, inden processen går i gang.

Denne kaffe er naturligt forarbejdet, hvilket betyder, at bærrene først flyder i vand for at sortere eventuelle lette, beskadigede bær og fjerne urenheder. Derefter fordeles de i et enkelt lag på hævede tørreborde.

Bærrene vendes jævnligt og gennemgås manuelt for at fjerne defekte bær, der måtte være sluppet igennem den første sortering. Efter nogle dage øger medarbejderne tykkelsen af laget for at nedsætte tørrehastigheden og stabilisere fugtigheden. Tørretiden varierer afhængigt af vejret – op til tre uger i overskyet vejr og cirka to uger under solrige forhold.

Tanzania

Tanzania er en meget interessant kafferegion i Kenya og en betydelig aktør på verdensmarkedet. Kaffeindustrien i Tanzania har en lang historie, der strækker sig tilbage til begyndelsen af 1900-tallet.

Kaffe dyrkes primært i de sydlige dele af Tanzania, hvor de naturlige vækstbetingelser er gunstige. Regionen Mount Kilimanjaro og omkringliggende områder er særligt kendte for deres kaffeproduktion. Det vulkanske jordbund og det kølige klima i højlandet skaber ideelle betingelser for dyrkning af kaffe med spændende, komplekse smagsprofiler.

Den mest dyrkede varietet i Tanzania er Bourbon foruden andre sorter som Kent og N39. De fleste producenter i Tanzania bruger traditionelle dyrkningsmetoder, herunder håndplukning af modne kaffebær efterfulgt vaskning og soltørring af bønnerne.

Kaffe fra Tanzania er ofte forbundet med kraftig aroma og komplekse smagsnoter. Typiske smagsprofiler inkluderer noter af citrusfrugter, bær, chokolade og krydderier. Den rigtige kombination af højde, temperatur og jordbundskvalitet bidrager til at skabe disse distinkte smagsoplevelser.

Mbeya

Mbeya-regionen i sydvest er kendt for sin frugtbare jord og producerer udover højkvalitets-kaffe også kakao, te og krydderier. Som et ret afsides og mindre udviklet område er Mbeya ret unikt. Her dyrkes kaffe på høje plateauer i stedet for stejle skråninger. Landmændene i denne region oplever intens solskin om sommeren, men også ekstremt kraftige regnskyl om vinteren.

I det 15. århundrede udviklede Inkaerne deres imperium til hvad der i dag er Cajamarca–regionen og regionens hovedstad Cajamarca. Cajamarca er i dag en af de ældste byer i sydamerika.

Kaffedyrkning i Cajamarca er centreret omkring byen Jaen højt oppe i bjergene. Den vestlige del af regnskoven i Amazonas når ned til Jaen og områderne heromkring. Cajamarca har hele 13 provinser, hvoraf mange krydses af floder, der kommer højt fra Andesbjergene og ned i forskellige flodbassiner.

Isaiso

Disse kaffebønder dyrker typisk omkring 2 hektar kaffe og dyrker også majs og sojabønner til eget forbrug. Kaffeproduktionen er stadig et manuelt arbejde, hvilket sikrer, at kun de mest modne bær bliver håndplukket. Landmændene leverer derefter bærrene til de såkaldte “Central Pulping Units” (CPU) – små vaskestationer ejet og drevet af 10-80 landmænd fra Isaiso AMCOS (Agricultural Marketing Cooperative Society). Isaiso AMCOS er velkendt for at have vundet “Tanzanian National Coffee Quality Competition”. Kooperativerne modtager regelmæssig træning i agronomi med fokus på at forbedre kaffens og forarbejdningens kvalitet. Kaffen her er uden tvivl et billede på godt håndværk, hvor det hårde arbejde afspejles i en fin kop med intense smagsnoter.

Karakteristika

Daanisa

Vi har en stor kærlighed til de Etiopien og herunder kaffe fra Guji-regionen. Vi forbinder området med nogle super livlige og komplekse kaffer med stor sødme og florale kvaliteter. Det er anden gang i år, vi har en et lot netop herfra – og det er ikke hvilkensomhelst kaffe i månedens leverance. En lille sidehistorie er, at det rent faktisk var er et lot vi var meget begejstrede for sidste år, da vi smagte kaffen fra høsten. Dog nåede vi ikke at få fingrene i kaffen der, men i år lykkedes det os, heldigvis. Kaffen fra Daanisa er en virkelig flot kaffe, som bærer præg af et frugtigt, læskende udtryk med en stor sødme og afstemt syrlighed. I denne espressoristning kan du se frem til en meget moderne espressostil, som især egner sig til nuancerede, komplekse skud, som drikkes “rent”. Vi har med ristningen forsøgt at tøjle syrligheden og ønsket at fremhæve de frugtige kvaliteter og den naturlige sødme. Det giver en ren og spændende espressokaffe, der minder os om blåbær, karamel og citrus.

Isaiso

Tanzania Isaiso bringer noget af det mest interessante vi forbinder med Tanzania med sig. Vi har tidligere arbejdet med netop denne kaffe og Isaiso AMCOS, men årets høst afviger også en smule fra tidligere lots, som især viser sig i et lidt renere, mere elegant udtryk i dag. Isaiso er en kaffe med en meget karakteristisk profil, som er elegant og masser af saftighed og sødme. Kaffen har meget frugtige kvaliteter og en delikat krop, som giver en nærmest silkeagtig mundfølelse. I denne espressoristning af kaffen oplever vi et meget rent og friskt udtryk i kroppen, hvor syrligheden dog er afstemt og hvor kroppen er afrundet og behagelig. Noterne i koppen bærer præg af det frugtige udtryk, som minder os om kirsebær og mørk chokolade.  

Brygning

Daanisa

Kaffen fra Daanisa givet et kaffe spændende, moderne skud i koppen, som egner sig til en smule forlængede ratioer. Vi anvender en opskrift med 18g. ind og 58-60g. ud i koppen på ca. 25 sekunder.

Isaiso

Isaiso er forholdsvist tilgivende på trods af den relativt lyse ristning. Vi opnår de bedste resultater med 44-50g. i koppen på ca. 28-30 sekunder. Vi doserer 18 gram kaffe i filterkurven (20g. VST-kurv).

Tilmeld venteliste Vi informerer dig, når varen er tilbage på lager. Indtast blot din email her.
X
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomGå til shop