Denne måneds abonnementskaffe

Kafferne

1. El Salvador Finca Atzumpa

2. Mono

Origin

El Salvador

Kaffe blev først introduceret i El Salvador tilbage i 1850’erne, hvor det hurtigt blev et foretrukket afgrøde blandt farmere. Kaffeproduktionen har generelt haft en stor andel i landets økonomi og eksport og El Salvador har tidligere været et af de fire største lande hvad angår kaffeproduktion.

Apaneca-Ilamatepec

Apaneca-Ilamatepec er både navnet på regionen og den bjergkæde, der løber i Ahuachapan, Santa Ana og Sonsonate i det nordvestlige El Salvador nær grænsen til Guatemala. Netop Guatemala spiller en store rolle i forhold til kaffeproduktionen i El Salvador, da der var herfra de første frø til kaffeplanter kom i slutningen af 1800-tallet. Apaneca-Ilamatepec Biosphere Reserve blev i 2007 erklæret af UNESCO, og inkluderer skove, kaffe-plantager, grasarealer og afgrøder. Der er bl.a. 12 arter af truede flora og 12 truede fuglearter, samt andre dyrearter der bliver beskyttet her.

Finca Atzumpa

Kaffefarmen bliver i dag drevet af 5. generation i Ariz-Herrera familien, som har været nogle af de første producenter af specialkaffe med begyndelse i 1875. Familien har fokuseret på bæredygtighed, socialt ansvar og arbejde til lokale nær farmen i over 100 år. Ariz-Herrera familien er en af 5 familier der i 1991 skabte FUNDATACO, som hjælper børn med at blive tilmeldt fodboldskoler, for at forfølge atletiske muligheder og stipendier.
Kaffen fra Atzumpa er delvist processeret ved Gernmania, som er den lille mølle internt på farmen, som har “depulpers”, vaskeudstyr og tørrefaciliteter. Atzumpa “pulper” bærene (fjerne frugtkødet) uden brug af vand for at bibeholde alt frugtslimet på bæret og tørrer dem herefter i op til 14 dage for at opnå det rette niveau. Efter kaffen er tørret flyttes kaffebønnerne til lageret, hvor de “dry-milles” og klargøres til eksport.

Finca Atzumpa har fået meget anerkendelse for deres høje kvalitet af kaffen og har bl.a. fået topplaceringer til Cup of Excellence i 2018 og 2019.

Brasilien

Brasilien har i over 150 år været det verdens mest kaffeproducerende land og ca. 1/3 af alt kaffe kommer herfra. Kaffe menes introduceret i Brasilien tilbage i 1727 og Brasilien er i dag kendt for at producere en bred vifte af kvaliteter, hvor der i det senere år er kommet meget god kaffe ud af landet. Kaffen er ofte forbundet med en lav syre, fyldig krop og typisk med chokolade- og nøddeagtige karakter. 

Cerrado

Cerrado betyder “tropisk savanne”, men i forbindelse med kaffe refererer navnet typisk til området i den vestlige del af Minas Gerais. Området er et af de nyere områder ift. kaffeproduktion i Brasilien, hvor en varm, fugtig sommer og en tør vinter skaber forhold for nogle af de bedste kvaliteter i landet. 

Fazenda Paraíso

Fazenda Paraíso består af hele 756 hektar “drypvandede” kaffeplantager, som tilhører Veloso-familien, som har haft kaffeproduktion i Cerrado-regionen siden 1970. Familien var pionerer for kaffeproduktion i området og i dag driver familien flere forskellige farme i området. Her har familien stort fokus på at respektere naturen og områderne og samtidigt producere gode, ensartede kvaliteter af kaffenbønner. Med deres højteknologiske og moderne tilgang til kaffeproduktion sikrer de at opretholde en rigtig fornuftig kvaltiet og en ensartet profil på kaffen; nemlig en sød og fyldig kaffe med chokolade-, karamel- og nøddeagtige kvaliteter, et strejf af citrus, afrundet med en balanceret, afstemt syre. 

Karakteristika

Finca Atzumpa

Når du brygger og smager Finca Atzumpa kan du forbedrede dig på en kompleks kaffe, som har flere spændende lag at dykke ned i. Først og fremmest er kaffen meget livlig og relativt ren. Kaffen byder nemlig på en silkeblød og cremet struktur, der gør den super behagelig og nærmest læskende. For os har kaffen en sirupsagtig krop og besidder noter af blomme, hvid chokolade og kirsebær.

Mono

Mono er en fast del af sortimentet, hvor vi blot for nyligt har opdateret denne “single origin” med kaffen fra Fazenda Paraíso. Det er en kaffe, som vi rister med henblik på at skabe en mere traditionel profil, som er super nem at arbejde med og som har en simpelt, balanceret udtryk med en fornuftig sødme og cremet konsistens. Her er det ligeså vigtigt for os at vise, hvordan vi mener at en traditionel og mere “simpel” kaffe med lidt mere udvikling (mørkere ristning) ikke behøver at blive kedelig, brændt og bitter. Med Fazenda Paraíso får du nemlig en fyldig, cremet espresso, som har god balance, behagelig sødme og disse noter af chokolade, karamel, hasselnød og en smule citrus.

Brygning

Finca Atzumpa

Brygger du (semiauto) espresso anbefaler vi en dose på 18g., og 44-46 gram espresso i koppen med en bryggetid på ca. 26 sekunder.

Mono

Mono er super tilgivende og let at arbejde med. Vi følger her vores standardopskrift og bruger følgende parametre: 18g. ind, 36-40 g. ud på ca. 28 sekunder.

X
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomGå til shop