Denne måneds abonnementskaffe
Kafferne
1. Guatemala Finca Medina
2. Guatemala Las Amapolas
Origin
Guatemala
Guatemala menes at få introduceret kaffe helt tilbage i midten af 1700-tallet, men fik ligesom El Salvador først rigtigt betydning i slutningen af 1800-tallet. Guatemala er kendt for at producere ret forskellige kaffe-udtryk, hvor både frugtige, søde og komplekse kaffer og de mere fyldige, chokoladeagtige kaffer er kendetegnet.
Antigua
Antigua er nok en af de mest kendte regioner i Guatemala. Navnet kommer fra byen af samme navn og regionen er kendt for dets spanske arkitektur og pladsen på UNESCO’s verdensarvsliste. I 2000 fik området et såkaldt “Denomination of Origin” som en en varemærkebeskyttelse, der sikrer at kun kaffe fra dette geografiske område må bære beskrivelsen “Antigua”. I dag er der stadig udfordringer med kaffe fra andre regioner, der flyttes til Antigua for at blive processeret, således navnet kan bæres. Dog er der stadig mange fantastiske og lokaldyrkede lots i denne region.
Finca Medina
Finca Medina en en familieejet producent, som har eksisteret i mere end 150 år og er en kendt producent i området. De har stort fokus på konstant udvikling og nye teknologier og maskiner, mens de samtidigt bevarer nogle af de tradtionelle arbejdsgange. Finca Medina har også stort fokus på bæredygtighed og forhold for deres medarbejdere, hvor produktion af højkvalitetskaffe og medarbejderplejen går hånd i hånd. For farmens 30 fastansatte og ca. 200 sæsonarbejdere sikres der adgang til både oplæring, uddannelse, beboelse samt behandling og lægehjælp. På farmen har man et professionelt laboratorie, hvor test og kvalitetskontrol foretages på samtlige lots fra farmen. Finca Medina ønsker at bevare de naturlige økosystemer i området, hvorfor der arbejdes hårdt på at vedligeholde skyggetræer og begrænse menneskelig indvirkning på naturen, således biodiversiteten trives og opretholdes.
Huehuetenango
Huehuetenango er en af Guatemalas mest kendte kaffeproducerende regioner, som ligger ved den nordvestlige grænse mod Mexico. Området er kendt for den utrolige vulkanske jord og meget varierende højder i bjergområderne. Huehuetenango betyder “forfædrenes sted” og er for mange kendt for at producere nogle af de højeste kvaliteter i Guatemalaas.
Las Amapolas
Las Amapolas betyder “valmuerne” og dækker over den producerede kaffe fra en række småfarmere i området, der alle bidrager til dette lot. På trods af højder der svinger fra 300 til 3850 meter over havet, dyrkes disse bønner kun i 1350-2000 meter, som her anses for at være det ideelle luftlag. Det høje dyrkningsområde betyder at bønnerne gror langsommere og samtidigt opbygger en større massefylde, der giver en hård og tæt bønne. Disse faktorer yder stor indvirkning på de kvaliteter der havner i den endelige kop, og det gælder især kompleksitet og frugtige aromaer, som er kendetegnet denne bønne.
Karakteristika
Finca Medina
Mange af jer har tidligere stiftet bekendtskab med kafferne fra Finca Medina. Vi har tidligere arbejdet med andre forarbejdninger fra farmen, senest med kaffen fra juli-leverancen som var en såkaldt “black honey”. I år har vi haft fornøjelsen af at smage dette fantastiske natural-lot fra farmen, som vi har været virkeligt begejstrede for, og som vi måtte have med i Kaffeklubben. Når du smager denne “natural”, kan du se frem til en kaffe med stor sødme og en generelt meget cremet og behagelig krop. Den er ikke overvældende fyldig og tung i udtrykket, men finder en fornuftig balance mellem de naturlige kvaliteter fra forarbejdningen og det transparante, nuancerede udtryk, som vi vægter højt. Kaffen har en ret lav syrlighed og er gennemgående meget letdrikkelig og relativt ren i profilen. Vi finder noter, der minder os om mørke, tørrede frugter, karamel og kakaonibs. Vi synes især kaffen er fantastisk med mælk, hvor en kaffen bliver nærmest desert-agtig.
Las Amapolas
Når du brygger Guatemala Las Amapolas kan du forvente en super behagelig og meget balanceret kaffe. Kaffen har en traditionel profil med en rigtig behagelig krop, kombineret med friskhed fra af den afstemte syre i kaffen. Når vi smager kaffen oplever vi friske noter af stenfrugt og samtidigt en bagvedliggende chokoladeagtig karakter, som virkelig giver en afrundet afslutning på kaffen. Guatemala Las Ampolas har været med os længe fordi den highlighter de interessante karakterer fra Huehuetenango på en måde, der gør den til en fantastisk “hverdagskaffe”. Dette er den seneste, friske høst fra sæsonen, som netop er landet i risteriet.
Brygning
Finca Medina
Vi har opnået de bedste resultater med en opskrift med 18 g. kaffe ind og 44-46 gram ud på ca. 24-25 sekunder.
Las Amapolas
Guatemala Las Amapolas er en utroligt alsidig kaffe, som vi har erfaring med at brygge over mange bryggemetoder. Ved espressobrygning får vi en utroligt balanceret kop, som samtidigt besidder de milde frugtige karakterer, som bringer noget interessant til kaffen. Vi følger vores standardopskrifter fra vores bryggeguides her. Dvs. 18g. ind 36-42g. ud på ca. 28 sekunder