Denne måneds abonnementskaffe
Kafferne
1. Guatemala Finca Medina
2. El Salvador Marina Cumbre
Origin
Guatemala
Guatemala menes at få introduceret kaffe helt tilbage i midten af 1700-tallet, men fik ligesom El Salvador først rigtigt betydning i slutningen af 1800-tallet. Guatemala er kendt for at producere ret forskellige kaffe-udtryk, hvor både frugtige, søde og komplekse kaffer og de mere fyldige, chokoladeagtige kaffer er kendetegnet.
Antigua
Antigua er nok en af de mest kendte regioner i Guatemala. Navnet kommer fra byen af samme navn og regionen er kendt for dets spanske arkitektur og pladsen på UNESCO’s verdensarvsliste. I 2000 fik området et såkaldt “Denomination of Origin” som en en varemærkebeskyttelse, der sikrer at kun kaffe fra dette geografiske område må bære beskrivelsen “Antigua”. I dag er der stadig udfordringer med kaffe fra andre regioner, der flyttes til Antigua for at blive processeret, således navnet kan bæres. Dog er der stadig mange fantastiske og lokaldyrkede lots i denne region.
Finca Medina
Finca Medina en en familieejet producent, som har eksisteret i mere end 150 år og er en kendt producent i området. De har stort fokus på konstant udvikling og nye teknologier og maskiner, mens de samtidigt bevarer nogle af de tradtionelle arbejdsgange. Finca Medina har også stort fokus på bæredygtighed og forhold for deres medarbejdere, hvor produktion af højkvalitetskaffe og medarbejderplejen går hånd i hånd. For farmens 30 fastansatte og ca. 200 sæsonarbejdere sikres der adgang til både oplæring, uddannelse, beboelse samt behandling og lægehjælp. På farmen har man et professionelt laboratorie, hvor test og kvalitetskontrol foretages på samtlige lots fra farmen. Finca Medina ønsker at bevare de naturlige økosystemer i området, hvorfor der arbejdes hårdt på at vedligeholde skyggetræer og begrænse menneskelig indvirkning på naturen, således biodiversiteten trives og opretholdes.
El Salvador
Kaffe blev først introduceret i El Salvador tilbage i 1850’erne, hvor det hurtigt blev et foretrukket afgrøde blandt farmere. Kaffeproduktionen har generelt haft en stor andel i landets økonomi og eksport og El Salvador har tidligere været et af de fire største lande hvad angår kaffeproduktion.
Cordillera de Bálsamo, Quetzaltepec
Nogle af kaffefarmene i dette område kigger ud over hovedstaden San Salvador fra højere oppe på siderne af Quetzaltepec-vulkanen. Dette område var hjemsted for Quetzalcotitán-civilisationen, der dyrkede den fjerbeklædte slange-gud Quetzalcoat, som stadig er et almindeligt symbol i salvadoransk kultur i dag. Bjergkæden har også sit navn efter den peruanske balsam, der produceres her, som besidder en aromatisk harpiks, der anvendes i parfumer, kosmetik og medicin.
Finca Marina Cumbre
Finca Marina Cumbre ligger lige øverst på bjergkæden og har 30 hektar med skyggedyrkende kaffefarme. Denne kaffeplantage huser primært tre kaffevarieteter: Bourbon, Pacamara og Icatu. På Finca Marina Cumbre farmen fokuseres der primært på produktion af specialkaffer (specialty-grade) og farmen samarbejder med Sociedad Cooperativa de Caficultores Siglo XXI for at forbedre landbrugs- og forarbejdningsmetoderne. Kooperativet er skabt med henblik på at sikre fair og sikre vilkår for kaffefarmerne og deres familier ved at optimere og udvikle procedurer og medarbejdere, således en højere og fair pris på kaffen kan opnås. Kooperativet har også flere projekter, som skal styrke nærområdet og lokalbefolkningen. Der er her stort fokus på at sikre og forbedre vilkår for arbejdernes børn og deres skolegang, hvor blandt andet donationer til vedligeholdelse af skolerne, skal bidrage til optimale forhold for skolegang og uddannelse af børnene.
Denne kaffe er en vasket Red Bourbon. Dyrket ved 1.400 meters højde over havets overflade (moh) er det en såkaldt “Strictly High Grown (SHG)” kaffe – en specifikation, der indikerer kaffe, der er dyrket i højder over 1.200 meter. Disse højere højder sikrer en langsommere bønneudviklingsproces, hvilket giver øget næringsstofdensitet og medvirker til en kompleks og velsmagende kaffe i koppen.
Karakteristika
Finca Medina
Mange af jer har tidligere stiftet bekendtskab med kafferne fra Finca Medina. Vi har tidligere arbejdet med andre forarbejdninger fra farmen, senest med kaffen fra juli-leverancen som var en såkaldt “black honey”. I år har vi haft fornøjelsen af at smage dette fantastiske natural-lot fra farmen, som vi har været virkeligt begejstrede for, og som vi måtte have med i Kaffeklubben. Når du smager denne “natural”, kan du se frem til en kaffe med stor sødme og en generelt meget cremet og behagelig krop. Den er ikke overvældende fyldig og tung i udtrykket, men finder en fornuftig balance mellem de naturlige kvaliteter fra forarbejdningen og det transparante, nuancerede udtryk, som vi vægter højt. Kaffen har en ret lav syrlighed og er gennemgående meget letdrikkelig og relativt ren i profilen. Vi finder noter, der minder os om mørke, tørrede frugter, karamel og kakaonibs. Vi synes især kaffen er fantastisk med mælk, hvor en kaffen bliver nærmest desert-agtig.
Finca Marina Cumbre
Marina Cumbre for os et super godt eksempel på en kaffe med en mild, behagelig og ukompliceret profil, men som stadig besidder spændene nuancer, der skaber en behagelig og spændende kaffe. Med Marina Cumbre du forvente en balanceret, rund delikat profil, som har en underligende chokoladeagtig kvalitet, men også mere frugtige kvaliteter, som minder os om røde æbler. Det giver en særlig, “karamelliseret” profil og en ahornsirupsagtig smagsprofil, som bakkes op af en afstemt, men tilstedeværende syrlighed, der komplementerer kaffen super godt. Vi har i modsætning til vores espresso-ristning af kaffen her, ristet kaffen hurtigere/kortere og lysere for at fremtvinge en smule mere syrlighed og et generelt lettere og anelse mere frugtigt udtryk.
Brygning
Finca Medina
Som vi gør det med mange andre naturals og andre “tungere” forarbejdninger, forsøger vi at holde bryggetemperaturen nede og samtidigt brygge lidt hurtigere, ved at kværne en smule grovere end normalt. Vi sigter her efter en bryggetid på 2.30-2.40 (500ml. på Hario V60) med en bryggetemperatur på 92 grader.
Las Amapolas
Guatemala Las Amapolas er en utroligt alsidig kaffe, som vi har erfaring med at brygge over mange bryggemetoder. Vi oplever, at vi får nogle af de mere rene, friske og saftige oplevelser, når vi brygger kaffen igennem papirfilter, hvor Hario V60, AeroPress og kaffemaskinen er gode bud. Vi følger vores standardopskrifter fra vores bryggeguides her.