Denne måneds abonnementskaffe

Kafferne

1. Etiopien Megadu

2. Honduras CAFICO

Origin

Etiopien

Etiopien er for mange forbundet med kaffens oprindelsesland, selvom der må siges at være forskellige fortolkninger og ideer om rækkefølgen. Dog er der ingen tvivl om, at “Coffea Arabica” først rigtigt vandt sit indpas, da det spredte sig til Etiopien som i dag er en af de mest anderkendte kaffeproducerende lande. Kendt for deres karakteristiske utroligt florale, frugtige kaffer og meget høje kvaliteter.

Guji

Guji er en ganske særlig region i det sydlige Etiopien. Kaffe fra Guji-regionen er i dag udbredt og anerkendt, men det har ikke altid været sådan. Området er smukt og fyldt med skove og bjerge. Kaffe fra Guji kan nogle gange stikke ud fra kaffer fra nogle af de andre regioner i Etiopien, hvor smagsprofilen ofte er forbundet med stor sødme, frugtige kvaliteter, spændende syrlighed og behagelig krop.

Megadu / Bette Buna

Bette Buna er grundlagt i 2020 af ægteparret Dawit og Hester. Deres kafferejse begyndte efter Dawits bedstefars død, som dyrkede kaffe sammen med sin kone, Emame, i Tefari Kela, Sidama i næsten et århundrede. Dawit og Hester overtog driften på familiens farm med et mål om at skabe lige muligheder for kaffefarmere gennem produktionen af fremragende kaffe. I dag driver Bette Buna gårde i kaffedyrkende områder som Guji, Yirgacheffe, Sidama og Bench Maji og indsamler tilmed kaffe fra tilknyttede bønder i områderne her.

Denne kaffe er et “single-farm-lot”, indsamlet fra Bette Bunas farm i Megadu woreda i Etiopiens Guji-zone. Farmen dækker 220 hektar jord og er opdelt i områder med halvskov og vildskov, hvor kaffe er plantet overalt. De ansatte på gården består af både fastansatte og sæsonarbejdere; i alt 850 mennesker, som er ansvarlige for høst, sortering og forarbejdning af hver lot. Ud over at sikre en anstændig løn for de ansatte, tilbyder Bette Buna også ugentlig transport til den relativt fjerntliggende farm, bolig, måltider og satellitundervisning til de ansattes børn, som rejser med deres forældre til gården i den travle sæson.

Denne kaffe har gennemgået en såkaldt naturlig forarbejdning (natural). Modne kaffebær bliver her håndplukket fra gårdens halvskovsområder og lagt på hævede tørresenge. Bærrene bliver tørret i 3-5 uger, hvor halvdelen af tiden er i fuld sollys, og den anden halvdel er i skygge. Efter at kaffen har nået den ideelle fugtighed, bliver de tørrede bær hvilet i forseglede GrainPro-sække, før de endelig bliver klargjort og pakket til eksport på Bette Bunas tørremølle nær Addis Ababa.

Honduras

Honduras er i dag det største land i Mellemamerika hvad angår kaffeproduktion. Dog er det utroligt svært at sige med sikkerhed, hvornår kaffe blev introduceret i landet. Her er de eneste beretninger om kaffeproduktion tilbage fra 1804, hvor kvaliteten af kaffen i landet blev dokumenteret. Kaffe fra Honduras spænder bredt, men generelt er kaffen kendetegnet ved komplekse, frugtige og saftige kaffer med behagelig krop.

Copán

Copán ligger i den vestlige del af Honduras og er opkaldt efter byen Copán, der er berømt for sine mayaruiner. Området grænser op til Guatemala og kaffen dyrkes imellem ca. 900 og 1900 meter over havoverfladen.

CAFICO

CAFICO er en kooperativ beliggende i byen Corquin i departementet Copán. Det ligger også i nærheden af Celaque National Park, der er hjemsted for Cerro Las Minas, som er det højeste bjerg i Honduras med en højde på omkring 2.870 meter over havets overflade. Kooperativet har mere end 400 medlemmer, der siden 2011 har produceret, forarbejdet og eksporteret deres kaffe økologisk som en kollektiv enhed. I dag råder de over mere end 1.100 hektar landbrugsjord.

Ud over at implementere forskellige socio-miljøprojekter, herunder en “model-farm” og en kaffeskole for at lære gode produktionspraksis til landmændene, støtter CAFICO det omkringliggende samfund ved at yde assistance til lokale sundhedscentre samt vandfiltre, brændeovne og toiletter til de forskellige farme.

Kaffen er økolgisk og høstes fra november til april og forarbejdes i vådmøller og tørres det meste af tiden i solen. 

Karakteristika

Megadu

Med Megadu kan du se frem til en ganske særlig kaffeoplevelse, som er et ret tydeligt billede af, hvad kaffer fra Guji-regionen kan byde på.  Med Megadu får du først og fremmest frugtig oplevelse, som giver os en fornemmelse af blomme og en smule jordbærmarmelade. Kaffen har en nærmest hvinende sødme, men samtidigt en friskhed og florale kvaliteter, som gør kaffen mere delikat og ren. Kroppen på kaffen er nemlig super behagelig og blød og komplementeres af de frugtige nuancer og en note af mælkechoklade, som binder denne fantastiske kaffe sammen. 

CAFICO

Honduras CAFICO er en behagelig og rund kaffe med et relativt tradtionelt udtryk. Kaffen besidder nemlig en afrundet og cremet profil, hvor du kan se frem til nødde- og karamelagtige kvaliteter. Vi finder her især noter af hassenød, mens de mere frugtige nuancer, som kaffen også besidder, minder os om saftige stenfrugter. En super behagelig, balanceret kaffe – perfekt som “daily driver”. 

Brygning

Megadu

For at fremhæve de florale og frugtige kvaliteter, foretrækker vi at “håndbrygge” kaffen. Eftersom den naturlige forarbejdning giver en masse naturlig sødme og saft, forsøger vi oftest at sænke bryggetiden en smule – typisk ved at kværne en smule grovere, og (ved vores pour-over-metode) mindske tidsrummet mellem vi hælder. For en 500 ml. v60-brygning forsøger vi at lande med en bryggetid på omkring 2m50s. Herved sørger vi for at bevare den friske og frugtige oplevelse og undgå at skabe en tung og fed fornemmelse. Et lidt mere centreret og aggressivt pour, kan vi forsøge at holde bryggetiden nede, og undgå “stalling” (hvor brygningen pludseligt går langsomt eller i stå), som de etiopiske kaffer kan have en tendens til at gøre. 

Honduras CAFICO

Honduras CAFICO er nem at arbejde med og kan nydes på tværs af alle bryggemetoder. Som altid kan du forsøge at fremtvinge de friske delikate kvaliteter igennem din foretrukne pour-over eller give kaffen en smule mere fylde på stempelkanden eller din Aeropress.

X
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomGå til shop