Denne måneds abonnementskaffe

Kafferne

1. Etiopien Belekara

2. Guatemala Finca Medina - Black Honey

Origin

Etiopien

Etiopien er for mange forbundet med kaffens oprindelsesland, selvom der må siges at være forskellige fortolkninger og ideer om rækkefølgen. Dog er der ingen tvivl om, at “Coffea Arabica” først rigtigt vandt sit indpas, da det spredte sig til Etiopien som i dag er en af de mest anderkendte kaffeproducerende lande. Kendt for deres karakteristiske utroligt florale, frugtige kaffer og meget høje kvaliteter.

Yirgacheffe

Yirgacheffe er nok en af de mest anerkendte regioner og her findes et hav af exceptionelle kaffer. Kafferne er meget karakteristiske og interessante og besidder ofte te-agtige kvaliteter og er meget delikate og florale. Uden tvivl et af de mest markante regioner når vi taler aromatisk og unik højkvalitetskaffe.

Belekara

Belekara-kooperativet blev etableret tilbage i 1975 og er siden sin opstart blevet en del af YCFCU (Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union). Kooperativet har i dag 685 medlemmer fordelt over de 1,68 hektar Belekara råder over. YCFCU er i dag stort og forbundet repræsenterer +43.000 farmere fra mere end 300.000 familier, som får gavn af forbundets eksistens. Medlemmerne i hver af de primære kooperativer udpeger selv repræsentanter og ledere, som tager beslutninger omkring investeringer, strukturering af betalinger, vedligehold og andre tiltag i området. Yderligere udpeges forskellige professionelle ledere til at have ansvaret for de forskellige høste og processeringsmetoder. Som alle kaffefarme under YCFCU opnår Belekara både Fairtrade- og Økologi-certifikat, hvilket har stor betydning for de priser de kan opnå for den fantastiske kaffe de producerer. 

Guatemala

Guatemala menes at få introduceret kaffe helt tilbage i midten af 1700-tallet, men fik ligesom El Salvador først rigtigt betydning i slutningen af 1800-tallet. Guatemala er kendt for at producere ret forskellige kaffe-udtryk, hvor både frugtige, søde og komplekse kaffer og de mere fyldige,  chokoladeagtige kaffer er kendetegnet. 

Antigua

Antigua er nok en af de mest kendte regioner i Guatemala. Navnet kommer fra byen af samme navn og regionen er kendt for dets spanske arkitektur og pladsen på UNESCO’s verdensarvsliste. I 2000 fik området et såkaldt “Denomination of Origin” som en en varemærkebeskyttelse, der sikrer at kun kaffe fra dette geografiske område må bære beskrivelsen “Antigua”. I dag er der stadig udfordringer med kaffe fra andre regioner, der flyttes til Antigua for at blive processeret, således navnet kan bæres. Dog er der stadig mange fantastiske og lokaldyrkede lots i denne region.

Finca Medina

Finca Medina en en familieejet producent, som har eksisteret i mere end 150 år og er en kendt producent i området. De har stort fokus på konstant udvikling og nye teknologier og maskiner, mens de samtidigt bevarer nogle af de tradtionelle arbejdsgange. Finca Medina har også stort fokus på bæredygtighed og forhold for deres medarbejdere, hvor produktion af højkvalitetskaffe og medarbejderplejen går hånd i hånd. For farmens 30 fastansatte og ca. 200 sæsonarbejdere sikres der adgang til både oplæring, uddannelse, beboelse samt behandling og lægehjælp. På farmen har man et professionelt laboratorie, hvor test og kvalitetskontrol foretages på samtlige lots fra farmen. Finca Medina ønsker at bevare de naturlige økosystemer i området, hvorfor der arbejdes hårdt på at vedligeholde skyggetræer og begrænse menneskelig indvirkning på naturen, således biodiversiteten trives og opretholdes. 

Karakteristika

Belekara

Belekara er på mange måder et godt billede af hvad god, vasket etiopisk kaffe kan byde på. Kaffebønnerne er meget små og kompakte, hvilket betyder at risteprocessen skal være enormt omhyggelig, for at sikre en jævn ristning af kaffen. Belekara har vildt markant og helt utrolig aroma, når du åbner posen og undervejs i brygningen. Der er virkeligt en af de mest florale kaffer, vi har oplevet. Smagsmæssigt har kaffen en nærmest bidende saft og sødme og et nærmest te-agt udtryk. Kaffen er måske en anelse “tungere” i profilen, hvis man sammenligner med mange andre vaskede, lette etiopiske kaffer, men det passer utroligt godt til de gennemtrængende citrusfrugtnoter og nærmest earl-grey lignende kvaliteter. 

Finca Medina

Black honey er en processeringsmetode hvorved kaffen under tørring stadig bevarer det såkaldte frugtslim. Ved Black Honey er opbevares kaffen stadig relativt fugtigt og tørrer over længere tid, hvilket giver en fantastisk sødme og typiske noter af modne, tunge, mørke bær. Med denne Black Honey kan du forvente en cremet og silkeblød mundfølelse på kaffen og masser af kompleksitet. Du vil formodentligt kunne fornemme en smule “funkiness” over kaffen, hvor vi også finder noter af honning og grapefrugt, men samtidigt bæragtige karakterer, der for os giver en samlet oplevelse, der får os til at tænke på en blåbær-muffin. 

Brygning

Etiopien Belekara

For at fremhæve Belekaras unikke karakteristika og opnå en delikat kaffeoplevelse, anbefaler vi at brygge kaffen på V60, Kalita, Chemex eller andre pour-over bryggeenheder. Som andre vaskede etiopiske kaffer, kan brygningen godt “stalle” (nærmest gå i stå) undervejs, hvilket kan resultere i en mudret, tåget oplevelse. Trækker bryggetiden en smule ud, kan du forsøge at kværne grovere eller brygge til færre kopper kaffe af gangen. 

Finca Medina

Nyd Finca Medina Black Honey på din foretrukne filter-bryggemetode. Vi har fået super søde og komplekse kopper på tværs af pour-over metoder og stempelkanden, hvor sidstnævnte er at foretrække, hvis du ønsker at komplementere den store sødme med fylde og tekstur. 

X
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomGå til shop