Denne måneds abonnementskaffe

Kafferne

1. Tanzania Nyota Kusini

2. Etiopien Derikocha

Origin

Tanzania

Tanzania er en meget interessant kafferegion i Kenya og en betydelig aktør på verdensmarkedet. Kaffeindustrien i Tanzania har en lang historie, der strækker sig tilbage til begyndelsen af 1900-tallet.

Kaffe dyrkes primært i de sydlige dele af Tanzania, hvor de naturlige vækstbetingelser er gunstige. Regionen Mount Kilimanjaro og omkringliggende områder er særligt kendte for deres kaffeproduktion. Det vulkanske jordbund og det kølige klima i højlandet skaber ideelle betingelser for dyrkning af kaffe med spændende, komplekse smagsprofiler.

Den mest dyrkede varietet i Tanzania er Bourbon foruden andre sorter som Kent og N39. De fleste producenter i Tanzania bruger traditionelle dyrkningsmetoder, herunder håndplukning af modne kaffebær efterfulgt vaskning og soltørring af bønnerne.

Kaffe fra Tanzania er ofte forbundet med kraftig aroma og komplekse smagsnoter. Typiske smagsprofiler inkluderer noter af citrusfrugter, bær, chokolade og krydderier. Den rigtige kombination af højde, temperatur og jordbundskvalitet bidrager til at skabe disse distinkte smagsoplevelser.

Mbeya

Mbeya-regionen i sydvest er kendt for sin frugtbare jord og producerer udover højkvalitets-kaffe også kakao, te og krydderier. Som et ret afsides og mindre udviklet område er Mbeya ret unikt. Her dyrkes kaffe på høje plateauer i stedet for stejle skråninger. Landmændene i denne region oplever intens solskin om sommeren, men også ekstremt kraftige regnskyl om vinteren.

Nyota Kusini

Disse kaffebønder ejer normalt ikke mere end 2 hektar kaffeplantager og dyrker samtidigt også ting som majs og soja til deres eget forbrug. Kaffefarmerne foretager et meget selektivt og manuelt arbejde, hvor kun de helt modne kaffebær håndplukkes. Efterfølgende leverer kaffefarmerne bærrene til de såkaldte “Central Pulping Units” (CPU), som er små vaskestationer der ejes og drives af 10-80 landmænd fra de respektive kooperativer (AMCOS). Kooperativerne modtager regelmæssig oplæring inden for agronomi med fokus på at forbedre kaffens og forarbejdningskvaliteten. Denne kaffe fra Syd-Mbeya er uden tvivl en meget velproduceret kaffe, hvor det hårde arbejde afspejles i en fortræffelig kop med intense smagsnoter og distinkte kvaliteter.

Etiopien

Etiopien er for mange forbundet med kaffens oprindelsesland, selvom der må siges at være forskellige fortolkninger og ideer om rækkefølgen. Dog er der ingen tvivl om, at “Coffea Arabica” først rigtigt vandt sit indpas, da det spredte sig til Etiopien som i dag er en af de mest anderkendte kaffeproducerende lande. Kendt for deres karakteristiske utroligt florale, frugtige kaffer og meget høje kvaliteter.

Guji

Guji er en ganske særlig region i det sydlige Etiopien. Kaffe fra Guji-regionen er i dag udbredt og anerkendt, men det har ikke altid været sådan. Området er smukt og fyldt med skove og bjerge. Kaffe fra Guji kan nogle gange stikke ud fra kaffer fra nogle af de andre regioner i Etiopien, hvor smagsprofilen ofte er forbundet med stor sødme, frugtige kvaliteter, spændende syrlighed og behagelig krop.

Derikocha

I Derikidame finder vi Derikocha vaskestationen, hvor 650 kaffebønder bidrager med deres modne, håndplukkede bær til dette lot. De har typisk mindre farme omkring 2 hektarer, hvor kaffen dyrkes i skyggen og plukkes, når bærerne er modne og røde. Med denne natural-forarbejdning tørrer kaffebærerne i solen i mellem 18 og 21 dage, hvor de løbende bliver vendt og flyttet, så de tørres ensartet og i samme tempo. Midt på dagen kan man i området opleve intens varme og sollys, hvorfor kafferne i dette tidsrum ofte tildækkes, for at undgå at tørringen sker for hurtigt og ujævnt. Også om natten tildækkes kaffen for at beskytte mod eventuel regn. Når kaffen har gennemgået tørringsprocessen leveres de til Addis Ababa, hvor de evalueres, cuppes og klargøres til forsendelse.

Karakteristika

Nyota Kusini

Med Nyota Kusini er det første gang vi arbejder med en kaffe fra Tanzania. Da vi først fik den på cupping-bordet stak den ud, fordi den havde en interessant intensitet, som på en måde var i balance – altså uden at blive overvældende. Den er nemlig bakket op af en behagelig, rund og saftig krop og en enorm sødme, som kommer med de mørke bærnoter. Udover dette finder vi også en meget mild “krydret” note – noget som vi sjældent finder interessant – men i dette tilfælde komplementerer det kaffen utroligt godt og giver lidt “kant” til den glatte krop og hvidnende sødme kaffen har. Du kan altså se frem til en livlig kaffe med intens sødme og syrlighed, som er båret frem af fremtrædende noter af røde bær. 

Derikocha

Med Derikocha kan du se frem til en helt særlig kaffeoplevelse – en vi føler giver et billede af, hvad kaffer fra Guji-regionen kan byde på. Med Derikocha får du en eksplosivt frugtig oplevelse, som vi associerer  med søde, mørke bær. Vi får en en marmeladeagtig/bærkompot fornemmelse, som understøttes utroligt godt af den meget behagelige krop som kaffen også besidder. 

Brygning

Nyota Kusini

Med den saftige, frugtige og ret intense profil, nyder vi særligt kaffen igennem filterbrygger som Hario V60, Chemex eller lignende, da det giver os en renhed i koppen som vi foretrækker. Her bliver kaffen livlig og transparent og opnår en balance, hvor de frugtige nuancer fremhæves bedst muligt. 

Derikocha

For at fremhæve de florale og frugtige kvaliteter, foretrækker vi at håndbrygge kaffen. Eftersom den naturlige forarbejdning giver en masse naturlig sødme og saft, forsøger vi oftest at sænke bryggetiden en smule – typisk ved at kværne en smule grovere, og (ved vores pour-over-metode) mindske tidsrummet mellem vi hælder. For en 500 ml. v60-brygning forsøger vi at lande med en bryggetid på omkring 2m50s. Herved sørger vi for at bevare den friske og frugtige oplevelse og undgå at skabe en for tung og fed fornemmelse.

X
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomGå til shop