Denne måneds abonnementskaffe

Kafferne

1. Colombia Aponte

2. Peru Los Angeles

Origin

Colombia

Kaffe blev umiddelbart introduceret i Colombia i år 1723, hvor det langsomt spredte sig til forskellige regioner i landet. Dog bliver kaffen først rigtig signifikant i slutningen af 1900-tallet, hvor hele 50% af landets eksport kom fra kaffe allerede i 1912. Colombia er i dag et af de største lande ift. kaffeproduktion og er kendt for at have en bred vifte af kvaliteter og udtryk, hvor der både af fyldige, chokoladeagtige kaffer og mere søde, frugtige og saftige lots.

Nariño

Nariño er kendt for nogle af de højeste områder til kaffedyrkning i Colombia, og deraf også nogle af de allerbedste og mest komplekse kaffer i landet. I Nariño er størstedelen af kaffefarmerne såkaldte “smallholders”, hvoraf flere har oprettet grupper og foreninger for at kunne samarbejde og interagere med landets “kaffe-union”.

Aponte

Inga-fællesskabet i Aponte består af efterkommere fra Inkafolket. I Inga-territoriet er caturra-varieteten blevet plantet i gennemsnitligt 2150 højdemeter, hvilket kombineret med Galeras-vulkanens næringsrige jordbund skaber perfekte betingelser for produktion af højkvalitetskaffe i området. De forskellige kaffebønder producerer kaffen på deres respektive farme, hvor kaffen tørres på stablede solcelle-tørrere, der reducerer brugen af vand under vaskningen af kaffen.

Peru

Kaffe menes at komme til Peru imellem 1740 og 1760, hvor Vicekongedømmet dækkede et større område af Peru end i dag. Peru havde de perfekte betingelser for stor produktion af kaffe, men i de første ca. 100 år blev kaffen kun drukket i landet, hvorefter kaffen blev eksporteret til lande som Tyskland og England. Peru er kendt for sine rene, delikate kaffe, som ofte er søde med en fyldig krop uden nødvendigvis at være super komplekse.

Cajamarca

Cajamarca som er både navnet på regionen og regionens hovedstad deler grænse med Ecuador i nord og det peruvianske afdelinger af Amazonas i øst. Andesbjergene løber igennem Cajamarca og den frugtbare jord giver oplagte forhold til landbrug og minedrift, som er store indtægtskilder i regionen.

I det 15. århundrede udviklede Inkaerne deres imperium til hvad der i dag er Cajamarca–regionen og regionens hovedstad Cajamarca. Cajamarca er i dag en af de ældste byer i sydamerika.

Kaffedyrkning i Cajamarca er centreret omkring byen Jaen højt oppe i bjergene. Den vestlige del af regnskoven i Amazonas når ned til Jaen og områderne heromkring. Cajamarca har hele 13 provinser, hvoraf mange krydses af floder,
der kommer højt fra Andesbjergene og ned i forskellige flodbassiner.

Los Angeles

Los Angeles kooperativet blev etableret i 2016 af 48 medlemmer. Antallet af medlemmer er i dag 120 forskellige kaffefarme, hvoraf 46 allerede er økologi-certificeret og de resterende er ved at omlægge til økologisk produktion. Kaffen dyrkes i 1200-1900 meters højde. Udover at støtte kultivering og markedsføring af medlemmernes kaffe implementerer Los Angeles kooperativet også andre projekter for deres medlemmer med hjælp fra den Peruvianske stat. Disse projekter inkluderer et ørredopdræts-program for fødevaresikkerhed og et projekt med hjælp til teknologisk og infrastrukturel støtte til medlemmerne med hjælp fra landbrugsministeriets AGROIDEAS program.

Karakteristika

Colombia Aponte

Når du brygger Colombia Aponte vil du først og fremmest opdage kaffens frugtige egenskaber og floralitet. Kaffen ligger for os i perfekt i balance mellem kompleksitet og nuancer, og balance og afrundethed. Kaffen er honey-processeret, hvilket betyder at kaffens yderste frugtkød fjernes inden tørring, men at bønnens omkringliggende frugtslim stadig bevares herunder.  Måske kender du kaffen fra vores espressokaffe-lineup, men i arbejdet med kaffen kunne vi ikke undlade at introducere denne filter-profil. Kaffen får her en super saftig og læskende profil, der udover den store honningsødme og de friske citrus/lime-noter også byder på mere kirsebæragtige kvaliteter, der afslutter kaffen på en super behagelig, men interessant måde. 

Peru Los Angeles

Peru Los Angeles er en super behagelig, mild og delikat kaffe, som er super “let-drikkelig”. Med det mener vi, at kaffen ikke nødvendigvis har stor kompleksitet eller en livlig syreprofil,  men ganske enkelt er en “hyggelig” kaffe, der har masser af sødme, balance og en behagelig krop. I kaffen kan du forvente karamel- og nærmest nougatagtige kvaliteter og en behagelig vaniljelignende sødme samt et strejf af citrusfrugt. En kaffe vi kunne drikke hver dag. 

Brygning

Colombia Aponte

Colombia Aponte er en kaffe, der er super interessant over flere forskellige bryggemetoder, hvor især pour-over-brygning (fx. Hario v60, Kalita, Chemex) giver nogle rene og saftige kopper, der virkeligt komplementerer kaffens unikke karakteristika. Foretrækker du filterkaffe med en smule mere krop og tekstur, vil vi klart anbefale brygning på AeroPress, som også er vores personlige yndlings-bryggemetode til denne kaffe. Er solen fremme, kan du eksperimentere med iskaffe, hvilket Aponte vil fungere perfekt til. 

Peru Los Angeles

Med Peru Los Angeles kan du forvente en klassisk og mere nøddeagtig og afrundet kaffeprofil, som generelt vil fungere godt over mange forskellige bryggemetoder. Det er på mange måder en “simpel” kaffe, som ganske enkelt smager super godt, uden at stikke ud i mange forskellige retninger, og som derfor også vil gøre det super godt på kaffemaskinen, stempelkanden eller din personlige favorit-filterbrygger. 

X
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomGå til shop