1. søndag i advent
Kaffen
Julekaffe
Origin
Costa Rica
Man har dyrket kaffe i Costa Rica siden starten af 1900-tallet. Da landet blev erklæret uafhængigt fra Spanien i 1821 uddelte kommunestyret gratis kaffefrø for at tilskynde og støtte kaffeproduktion i landet. Costa Rica er i dag betragtet som et af de mest veludviklede og sikre lande i Centralamerika og det vises også igennem deres mange sporbare mikrofarme, som med moderne teknologi og professionelle arbejdsgange er i stand til at producere nogle høje kvaliteter og super interessante lots. Kaffe fra Costa Rica kan af samme årsag byde på mange forskellige profiler – typisk meget rene og søde kaffer med en behagelig krop.
Central Valley
Central Valley er det ældste område i Costa Rica, når det kommer til kaffeproduktion, og med hovedstaden San José i området er det også den mest befolkede. Hacienda Sonora ligger i Alajuela i delregionen Grecia, hvor kaffen dyrkes i 1200-1300 højdemeter. I Central Valley finder du hele tre vulkaner – Irazu, Barva og Poas – som har stor indflydelse på de optimale jordbundsforhold i området.
Hacienda Sonora
Hacienda Sonora har beliggenhed for enden af det verdensberømte Vulkan, Poás. Farmen fordeler sig over cirka 100 hektar og den gennemsnitlige højde er 1250 meter over havet. I området er der fyldt med eksotiske træer og andet vegetation, der skaber perfekte forhold for dyrking af høje kvaliteter, der samtidigt er med til at forbedre det omkringliggende vulkanske jord. Stor diversitet i økosystemet på farmen gør det til et interessant tilholdssted for fugle og andre dyr. På farmen bruger man nogle af de mest avancerede landbrugspraksis for at opnå fremragende kvalitet og udbytte af produktionen. Al strøm på farmen genereres på en såkaldt Pelton-vandturbine ved den nærliggende flod, hvilket medvirker til et yderst grønt energiforbrug. Farmen benytter 100% vedvarende energi og lægger stor vægt på gode arbejdsforhold. På farmen er der gratis indkvartering for medarbejderne og deres familier, som også får dækket omkostninger til vand, elektricitet og sundhedsforsikring.
Nicaragua
Nicaragua fik først introduceret kaffe af de katolske missionærer i 1790, hvor det blev groet ud fra en nysgerrighed omkring kaffe generelt. Omkring 1840 fik kaffen dog så småt økonomisk betydning i takt med den globale efterspørgsel steg, hvor de første producerende kaffefarme blev etableret i og omkring Managua. Nicaragua producerer et væld af kaffeprofiler, fra de runde, behagelige kaffer, til de mere frugtige og syrlige.
Jinotega
Jinotega ligger i et relativt køligt klima i den nordcentrale Nicaragua. Området og dets økonomi har længe være afhængigt at kaffedyrking og produktion, og er den dag i dag (stadig) den største region, når det kommer til kaffeproduktion. Området er anerkendt for sin vulkanske jord, som skaber næringsrige jordbundsforhold og betingelser for produktion af kvalitetskaffe.
Finca Las Morenitas
Finca las Morenitas blev etableret tilbage i 2007 og har beliggenhed i bjergene i Jinotega tæt ved den lille by Bonetillo. Omkring farmen ligger bakker og bjerge, som er dækket med grantræer hvor aber, fugle og andre dyr kan bevæge sig og leve frit. Ejerne af Las Morenitas lægger stor vægt på biodiversitet og miljøet i nærområdet. På farmen bruger man bl.a. det overskydene frugtkød i en komposteringsproces, således det kan anvendes som naturlig gødning. På farmen finder man også et slags “dagpleje-center”, ligesom der er en lille klink tilgængelig for farmere og medlemmer. Denne kaffe består af særligt håndplukkede, modne bær, som efter plukning “de-pulpes”, fermenteres og vaskes før de til sidst tørres i solen.
Karakteristika
Med Julekaffen kan du se frem til en super behagelig og afstemt kaffe til at starte julen ud med. Igen i år har tanken med dette blend været at skabe en balanceret kaffe, som er blød og letdrikkelig, men som stadigvæk har interessante, “julede” nuancer og god sødme. Kaffen har i år god intensitet med en dyb og rig smag i koppen, men finder en vis balance med sødmen og den behagelige, bløde krop som kaffen også besidder. Kaffen fra Las Morenitas skaber en god base og tilfører nødde- og chokoladeagtige kvaliteter og en vis rundhed i koppen. Den natural-forarbejdede Red Obata fra Hacienda Sonora bringer dertil mere kompleksitet og dybde i koppen, hvor også dens meget vinøse, frugtige, saftige kvaliteter kommer i spil og giver en oplevelse med flere spændende nuancer. I koppen finder vi noter af mørk chokolade og kirsebær samt et strejf af søde citrusfrugter, der minder os om klementin.
Brygning
Filter
Julekaffen er super alsidig, og du kan derfor forvente gode resultater på tværs af mange forskellige bryggemetoder. Så find stempelkanden frem, hvis du er til en lidt mere fyldig oplevelse, og bryg igennem filter på kaffemaskine, Hario v60, Chemex eller lign. for et renere udtryk i koppen.
Espresso
Med Julekaffen får vi de bedste resultater (manuel/semiauto espresso) ved at dosere 19g. kaffe og lande på 38-42 g. kaffe i koppen med en bryggetid på 28-29 sekunder.