Cupping
Cupping er en slag protokol, som er et kendt værktøj til ganske enkelt at smage og vurdere kaffe. Cupping bruger vi selv i forbindelse med evaluering af nye “samples” (kaffeprøver) og den løbende produktion i risteriet, og det giver os muligheden for at smage mange forskellige kaffer i en session.
Det skal du bruge:
- De kaffer du ønsker at smage (start med max 3-5)
- Glas eller kopper der kan indeholde min. 190 ml.
- 2 ekstra glas. 1 med vand til at rense skeer og 1 til overskydende kaffeskum.
- Kværn*
- Filtreret vand*
- Elkedel
- Vægt
- Ur/timer
- 2 skeer
* Anbefalet for bedste resultat. Formalet kaffe og postevand kan også anvendes.
1.
Afvej kaffen
Afvej de kaffer du ønsker at cuppe i 10g pr. kaffe. Husk at markere koppen/glasset med noget, så du kan huske hvilke kaffer der er i de forskellige. Markér under bunden, hvis du ikke ønsker at “kende” kaffen mens du smager.
2.
Kværn kaffen
Sæt vand over at koge og kværn imens de forskellige kaffer på en medium indstilling. Sørg for at kværnen tømmes helt imellem skift af bønner, så du sikrer at kafferne ikke blandes. Du kan evt. køre 3-5 g af den kaffe du skal kværne igennem først, for at sikre dette.
3.
Hæld vand over kaffen
Hæld nu 180 gram (ml.) 95-98 grader vand over de forskellige kaffer, så al kaffen er tildækket. Vent herefter i 4 minutter. Hæld vand op i den ekstra kop/glas til at rense skeer.
4.
Rør rundt i kaffen
Rør nu rundt i toppen af kaffen for at bryde “skorpen”. Vi starter fra midten, kører op og rører 3 gange rundt. Rens skeen imellem kafferne.
Det er ikke super vigtigt, hvordan du rører rundt, men vigtigt at du gør det samme ved alle kafferne.
5.
Fjern "skum" fra kaffen
Fjern nu det øverste lag af “skum” fra alle kafferne ved at bruge to skeer til at skrabe toppen af. Overfør til evt. ekstra, tom kop/glas. Vent herefter i 8-10 minutter mens kaffen køler en smule af.
6.
Smag kaffen
Brug nu en ske til at tage en smule kaffe op til munden og sug hurtigt kaffen ind (så du “sluprer”). Så sikrer du at kaffen blandes med luft og det kan hjælpe dig med at opfange smage og noter bedre. Rens skeen imellem hver smagning. Du kan drikke kaffen eller spytte ud alt efter din kaffetørst 🙂
Noter evt. dine observationer undervejs og “cup” kaffen i flere omgange i takt med at kaffen køler ned. Du vil opleve kaffen kan udvikle sig meget over tiden den mister temperatur.