Denne måneds abonnementskaffe

Kafferne

1. Etiopien Gubata

2. Nicaragua Las Morenitas

Origin

Etiopien

Etiopien er for mange forbundet med kaffens oprindelsesland, selvom der må siges at være forskellige fortolkninger og ideer om rækkefølgen. Dog er der ingen tvivl om, at “Coffea Arabica” først rigtigt vandt sit indpas, da det spredte sig til Etiopien som i dag er en af de mest anderkendte kaffeproducerende lande. Kendt for deres karakteristiske utroligt florale, frugtige kaffer og meget høje kvaliteter.

Guji

Guji er en ganske særlig region i det sydlige Etiopien. Kaffe fra Guji-regionen er i dag udbredt og anerkendt, men det har ikke altid været sådan. Området er smukt og fyldt med skove og bjerge. Kaffe fra Guji kan nogle gange stikke ud fra kaffer fra nogle af de andre regioner i Etiopien, hvor smagsprofilen ofte er forbundet med stor sødme, frugtige kvaliteter, spændende syrlighed og behagelig krop.

Gubata

Denne kaffe produceres af bønder i Gubata Farmers Group, der arbejder sammen med Ture Waji og Sookoo Coffee. Kaffen kommer fra den østlige del af Guji, Shakiso Woreda, i højder over 2.100 meter over havets overflade. Landskabet her er både kuperet og imponerende med brede skovområder og rig, vulkansk jord. De mange højdemeter, varme dage og kølige nætter skaber de perfekte betingelser for at dyrke søde, tætte kaffebær.

Alle kaffebønner håndplukkes omhyggeligt, før de leveres til Gubata vaskestation. Her sorteres kaffen for at fjerne beskadigede eller umodne bær, hvorefter de lægges på hævede tørreborde for at tørre. Bærene vendes jævnligt for at sikre en ensartet tørring, hvilket tager cirka 2 til 3 uger.

Dyrkningsmetoderne i Guji forbliver i høj grad traditionelle. Bønderne planter ofte deres kaffetræer med andre fødevarer, såsom bønner, ærter og enset (falsk banan), der er en grundpille i regionens køkken. Denne metode er meget udbredta blandt småbønder, da den maksimerer udnyttelsen af jorden og giver mad til deres familier. De fleste gårde er desuden økologiske som standard. Bønderne i Guji bruger typisk meget få—hvis overhovedet nogen—gødninger eller pesticider. Størstedelen af arbejdet på gårdene udføres manuelt, og meget få opgaver er mekaniserede, selv under forarbejdningen.

Sookoo Coffee er en familieejet virksomhed ledet af Ture Waji. Sookoo producerer kaffe af høj kvalitet. Navnet Sookoo stammer fra det etiopiske ord for guld. Ligesom guld er kaffe værdifuld, og Sookoo’s navn afspejler den omhu og opmærksomhed, de lægger i deres kaffe.

Nicaragua

Nicaragua fik først introduceret kaffe af de katolske missionærer i 1790, hvor det blev groet ud fra en nysgerrighed omkring kaffe generelt. Omkring 1840 fik kaffen dog så småt økonomisk betydning i takt med den globale efterspørgsel steg, hvor de første producerende kaffefarme blev etableret i og omkring Managua. Nicaragua producerer et væld af kaffeprofiler, fra de runde, behagelige kaffer, til de mere frugtige og syrlige.

Jinotega

Jinotega ligger i et relativt køligt klima i den nordcentrale Nicaragua. Området og dets økonomi har længe være afhængigt at kaffedyrking og produktion, og er den dag i dag (stadig) den største region, når det kommer til kaffeproduktion. Området er anerkendt for sin vulkanske jord, som skaber næringsrige jordbundsforhold og betingelser for produktion af kvalitetskaffe. 

Finca Las Morenitas

Finca las Morenitas blev etableret tilbage i 2007 og har beliggenhed i bjergene i Jinotega tæt ved den lille by Bonetillo. Omkring farmen ligger bakker og bjerge, som er dækket med grantræer hvor aber, fugle og andre dyr kan bevæge sig og leve frit. Ejerne af Las Morenitas lægger stor vægt på biodiversitet og miljøet i nærområdet. På farmen bruger man bl.a. det overskydene frugtkød i en komposteringsproces, således det kan anvendes som naturlig gødning. På farmen finder man også et slags “dagpleje-center”, ligesom der er en lille klink tilgængelig for farmere og medlemmer. Denne kaffe består af særligt håndplukkede, modne bær, som efter plukning “de-pulpes”, fermenteres og vaskes før de til sidst tørres i solen. 

Karakteristika

Etiopien Gubata

Vi har en stor kærlighed til de Etiopien og herunder kaffe fra Guji-regionen. Vi forbinder området med nogle super livlige og komplekse kaffer med stor sødme og florale kvaliteter. Og her er Gubata bestemt ikke en undtagelse. Vi oplever her godt nok en meget elegant kaffe, der føles glat på tungen og i munden, og som har en stor sødme, der bakkes op af meget frugtige kvaliteter.  De florale aromaer fra både pose og kop er ikke til at tage fejl af, mens vi i koppen finder ret tydelige smagsnoter af skovbær og fersken. Alt i alt en ganske særlig kop, som har lethed og elegance, men som samtidig byder på en interessant og meget transparent oplevelse i koppen. 

Nicaragua Las Morenitas

Med denne vaskede kaffe fra Finca Las Morenitas kan du se frem til en behagelig og afstemt kaffe. Det er dog også en kaffe som har særlige kvaliteter og spændende nuancer, og som udvikler sig en del undervejs – både i munden og i takt med at den køler ned. Overordnet oplever vi en utroligt letdrikkelig kaffe, som er balanceret og som har en blød krop. Da vi evaluerede ristningen af kaffen i risteriet fik vi associationer til bagværk og især småkager med karamelagtige noter. Men herudover oplever vi også nogle søde, men frugtige nuancer, som giver os en fornemmelse af nougat og bagt æble(tærte).

Brygning

Etiopien Gubata

For at fremhæve de florale og frugtige kvaliteter, foretrækker vi at håndbrygge kaffen. Eftersom den naturlige forarbejdning giver en masse naturlig sødme og saft, forsøger vi oftest at sænke bryggetiden en smule – typisk ved at mindske tidsrummet mellem vi hælder. For en 500 ml. v60-brygning forsøger vi at lande med en bryggetid på omkring 2m50s. Vi oplever nogle ofte at de etiopiske kaffer har en tendens til at “stalle” og forlænge bryggetiden, hvilket vi forsøger at modvirke ved at kværne en smule grovere. 

Nicaragua Las Morenitas

Forvent at brygge gode kopper på tværs af mange forskellige bryggemetoder. Lav en ren, saftig og elegant kop med håndbryg såsom V60, Clever eller Hario Switch eller en mere afrundet, lidt fyldigere kop på stempelkanden.

Tilmeld venteliste Vi informerer dig, når varen er tilbage på lager. Indtast blot din email her.
X
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomGå til shop