Beskrivelse
Asman Arianto, oprindeligt fra Palembang i det sydlige Sumatra, har boet og arbejdet i Aceh Tengah siden 1998. Størstedelen af farmerne i Aceh Tengah er migranter og mange af dem er evakueret fra Sinabung Berastagi i det nordlige Sumatra, efter at vulkanen blev aktiv igen i 2013.
Ved ankomsten til Aceh begyndte Asman at arbejde med kaffeindustrien, hvor han startede med at indsamle og forarbejde “wet-hulled” kaffe. Han skiftede hurtigt til at indsamle kaffebær og forarbejde dem som vasket, honey og natural, som ikke nødvendigvis er kendetegnende for Indonesien og Sumatra.
I 2018 besluttede Asman at etablere Ribang Gayo Musara-kooperativet for at samle kaffebønderne i området. Hans mål var at tilbyde konkurrencedygtige priser, der kunne hjælpe bønderne med at geninvestere i deres gårde og familier. Kooperativet har nu over 350 medlemmer, der leverer kaffebær til deres forarbejdningsanlæg i Pantan Musara.
Medlemskabet i kooperativet giver tre væsentlige fordele. For det første opnår bønderne højere priser for deres kaffebær. For det andet modtager de som medlemmer en “sekundær betaling” ved sæsonafslutningen – en bonus, der fordeler en del af overskuddet fra højere kvalitetslots. I 2019 var denne bonus 500 Rupiah per kilogram. Endelig tilbyder kooperativet træning og rådgivning inden for alt fra dyrkning til forarbejdning af kaffen.
Ribang Gayo Musara-kooperativet oplever vækst og succes. På blot fem sæsoner (2016 til 2020) har medlemmerne fordoblet deres produktion. Til høsten i 2020 blev et nyt “vådmølleanlæg” taget i brug. Selvom Indonesien er kendt for sin unikke Wet Hulled-forarbejdning (Giling Basah), arbejder Asman og hans team på at udvide mulighederne for indonesisk kaffe ved at diversificere kooperativets forarbejdningsmetoder.
Kaffebær plukkes manuelt på medlemmernes farme. Ved levering til kooperativets vådmølle gennemgår bærrene en striks selektionsproces, hvorefter de “depulpes” med en såkaldt “disc pulper”. Efter dette tørres bønnerne i deres pergamentlag med frugtslimen intakt på forhøjede tørresenge i drivhuse. Under tørringen bliver bønnerne regelmæssigt sorteret og vendt for at sikre ensartet kvalitet og tørring.