Denne måneds abonnementskaffe

Kafferne

1. Brasilien Rio Brilhante

2. Honduras COHORSIL

Origin

Brasilien

Brasilien har i over 150 år været det verdens mest kaffeproducerende land og ca. 1/3 af alt kaffe kommer herfra. Kaffe menes introduceret i Brasilien tilbage i 1727 og Brasilien er i dag kendt for at producere en bred vifte af kvaliteter, hvor der i det senere år er kommet meget god kaffe ud af landet. Kaffen er ofte forbundet med en lav syre, fyldig krop og typisk med chokolade- og nøddeagtige karakter.

Cerrado

Cerrado betyder “tropisk savanne”, men i forbindelse med kaffe refererer navnet typisk til området i den vestlige del af Minas Gerais. Området er et af de nyere områder ift. kaffeproduktion i Brasilien, hvor en varm, fugtig sommer og en tør vinter skaber forhold for nogle af de bedste kvaliteter i landet.

Rio Brilhante

Fazenda Rio Brilhante ligger i Pântano-mikroregionen i Minas Gerais og omfatter cirka 1.600 hektar kaffeproduktion. Farmen blev grundlagt af Inácio Urban, der oprindeligt kommer fra Rio Grande do Sul, Brasiliens sydligste delstat. I 2006 trådte hans børn, Erika og Fernando Urban, ind i ledelsen, og nogle år senere sluttede svigersønnen Noé sig til.

Farmen har opnået betydelig anerkendelse, herunder en 2. plads i Imaflora – Rainforest Alliance-konkurrencen og en 3. plads i Cerrado Mineiro-regionens konkurrence i 2017. I 2020 vandt den førstepladsen i Ethics and Traceability Award for sit engagement i socialt ansvar, miljøbeskyttelse og bæredygtigt landbrug.

Rio Brilhante er en af blot tre farme i verden, der har opnået dette. Trods Brasiliens strenge arbejds- og miljølovgivning går farmen endnu længere ved at tilbyde bolig og måltider til de fleste ansatte samt støtte lokale skoler i det vestlige Minas Gerais. Dens stærke fokus på bæredygtighed afspejles i initiativer som kompostering, etablering af vildkorridorer og avancerede systemer til skov- og jordgenopretning, hvilket har forvandlet et tørt område til et forbillede inden for både økologi og landbrug.

Honduras

Honduras er i dag det største land i Mellemamerika hvad angår kaffeproduktion. Dog er det utroligt svært at sige med sikkerhed, hvornår kaffe blev introduceret i landet. Her er de eneste beretninger om kaffeproduktion tilbage fra 1804, hvor kvaliteten af kaffen i landet blev dokumenteret. Kaffe fra Honduras spænder bredt, men generelt er kaffen kendetegnet ved komplekse, frugtige og saftige kaffer med behagelig krop.

Siguatepeque

Siguatepeque ligger i det centrale højlandsområde i Comayagua-departementet i Honduras. Området er kendt som en af landets største producenter af frugt og grøntsager, takket være det milde klima og de rigelige nedbørsmængder. I bjergene, der omkranser den frodige dal omkring Siguatepeque, dyrker småbønder kaffe i ca 1.200-1700 meters højde.

COHORSIL

Kaffen dyrkes i de frodige bjergområder i Comayagua- og Montecillos-bjergkæderne i det vestlige centrale Honduras. Det milde klima skaber ideelle betingelser for at producere kaffe af høj kvalitet. Regionen er desuden tæt dækket af tropisk regnskov, hvilket betyder, at kaffen ofte vokser i skyggen af områdets naturlige plantevækst.

Kaffen er produceret af småbønder i området, der er medlemmer af kooperativet COHORSIL. Kooperativet blev grundlagt i 1980 og har over 40 års erfaring med kaffedyrkning, hvor de følger sociale og miljømæssigt ansvarlige praksisser for at beskytte regionens naturressourcer. Bønderne anvender de bedste landbrugsmetoder og særlige teknikker for løbende at øge produktiviteten og forbedre kaffekvaliteten.

De 12 stiftende medlemmer startede med at sælge landbrugsforsyninger, men indså hurtigt behovet for et kreditsystem og mere teknisk assistance til lokale landmænd.

Siden 2000 har COHORSIL eksporteret kaffe fra sine medlemmer, og kooperativet fortsætter med at udvide sine aktiviteter for at imødekomme småbøndernes behov i Honduras. Deres tekniske personale er fordelt på medlemmernes regioner for at sikre den bedst mulige støtte. I dag tilbyder kooperativet lån, bæredygtighedstræning, teknisk support og landbrugstjenester til sine medlemmer. Denne støttepakke forbedrer både produktion og kvalitet, hvilket resulterer i bedre indtjeningsmuligheder for lokalsamfundene.

COHORSIL hjælper også producenter med at tilpasse sig og diversificere deres afgrøder ved at tilbyde andre frøtyper, herunder grøntsager, for at gøre bønderne mindre sårbare over for udsving i kaffemarkedet. Ud over at drive 13 økologiske landbrugsbutikker rundt om i Honduras ejer kooperativet også både våd- og tørmøller. Deres tørmølle har kapacitet til at forarbejde næsten 55.000 kaffesække à 60 kg om året.

I dag er der 1.200 medlemmer, som primært dyrker kaffetyperne Catuai, Parainema og Ihcafe-90. Under høsten bliver kaffebærrene omhyggeligt håndplukket, hvorefter de forarbejdes på kooperativets vådmølle. Her bliver bærrene “afpulpet” og fermenteret, inden de vaskes grundigt i rent vand for at fjerne al det resterende mucilage (frugtslim). Til sidst tørres bønnerne på cementflader, indtil de når den optimale fugtighed på omkring 12,5 %.

Karakteristika

Rio Brilhante

Med kaffen fra Rio Brilhante kan du se frem til en meget balanceret og rund oplevelse i koppen. Som med mange andre lavtdyrkede kaffer fra Brasilien er den kendetegnet ved en relativt lav syrlighed, men Rio Brilhante udmærker sig dog ved, at have en vis friskhed og lethed, der gør at det ikke er ens betydende med et fladt og kedeligt resultat i koppen. Vi oplever nemlig en kaffe, der er transparent og nuanceret, men hvor tingene er i balance. Kaffen har en cremet, blød tekstur god sødme og nøddeagtige kvaliteter. I koppen minder det os om nougat og søde klementiner. 

COHORSIL

Honduras COHORSIL er en behagelig og rund kaffe med et relativt tradtionelt udtryk. Kaffen har en afrundet og cremet profil, hvor du kan se frem til nødde- og karamelagtige kvaliteter. Det er også en kaffe, der har en god fyldighed, som giver en god balance og skaber et letdrikkeligt resultat i koppen. Vi oplever en kaffe med god struktur og en relativt klassisk profil med meget karamellignende noter som kombineres med et let strejf af citrus, der afslutter kaffen på en behagelig måde. 

Brygning

Rio Brilhante

Kaffen fra Rio Brilhante er forholdvist nem at arbejde med og fungerer godt som rene espressoskud og i mælkekaffer. Vi har fået de bedste resultater (manuel/semiauto espresso) ved at dosere 18g. kaffe og lande på 38-42 g. kaffe i koppen med en bryggetid på 25-27 sekunder.

COHORSIL

Med Honduras COHORSIL følger vi vores standardopskrift og bruger følgende parametre: 18g. ind, 36-40 g. ud på ca. 28 sekunder.

Tilmeld venteliste Vi informerer dig, når varen er tilbage på lager. Indtast blot din email her.
X
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomGå til shop