Denne måneds abonnementskaffe
Kafferne
1. Mexico El Arroyon
2. Stereo Espresso Blend (opdateret)
Origin
Mexico
Kaffe blev først introduceret i Mexico i slutningen af 1700-tallet. I dag dyrkes kaffe i 16 delstater, men størstedelen af produktionen er koncentreret i den sydlige del af landet. Chiapas, Oaxaca og Veracruz er de vigtigste kafferegioner, hvor en bred vifte af højkvalitets-kaffe bliver produceret, fra lette og delikate til sødere kaffer med noter af karamel eller chokolade. Disse unikke smagsnuancer opstår som resultat af landets mange forskellige mikroklimaer, der har varierende regnmønstre og rige jordbundsforhold. Derudover er Mexico også en af verdens største eksportører af økologisk kaffe.
Chiapas
Chiapas grænser op til Guatemala, og det imponerende Sierra Madre-bjergkæde strækker sig gennem regionen. Denne bjergkæde giver ikke blot den nødvendige højde, men også næringsrige vulkanske jorde, som skaber ideelle betingelser for kaffeproduktion.
El Arroyon
Denne kaffe er produceret af El Arroyon, som ligger i San Martin, Chiapas. De fleste samfund i området, herunder San Martin, består af oprindelige folk, primært af Katchikeles- og Mocho-ethniciteterne. El Arroyon blev grundlagt i 2003 med kun fire producenter. I dag er der 30 producenter tilknyttet, hvoraf halvdelen er kvinder. Kaffen dyrkes under skyggen af lokale træer som Oyamel og andre arter, og områdets rige flora og fauna betyder, at man ofte kan se vilde dyr som hvidhalede hjorte og vildsvin strejfe gennem kaffemarkerne.
Denne udvalgte kaffe fra El Arroyon er af Maragogype-varianten, en naturlig mutation af Typica, som er kendt for sine ekstra store kaffebønner. Al kaffe fra El Arroyon soltørres og depulpes af hver producent selv, og gennemsnitligt producerer de 10 til 12 quintaler kaffe pr. hektar.
Brasilien
Brasilien har i over 150 år været det verdens mest kaffeproducerende land og ca. 1/3 af alt kaffe kommer herfra. Kaffe menes introduceret i Brasilien tilbage i 1727 og Brasilien er i dag kendt for at producere en bred vifte af kvaliteter, hvor der i det senere år er kommet meget god kaffe ud af landet. Kaffen er ofte forbundet med en lav syre, fyldig krop og typisk med chokolade- og nøddeagtige karakter.
Cerrado
Cerrado betyder “tropisk savanne”, men i forbindelse med kaffe refererer navnet typisk til området i den vestlige del af Minas Gerais. Området er et af de nyere områder ift. kaffeproduktion i Brasilien, hvor en varm, fugtig sommer og en tør vinter skaber forhold for nogle af de bedste kvaliteter i landet.
Nicaragua
Nicaragua fik først introduceret kaffe af de katolske missionærer i 1790, hvor det blev groet ud fra en nysgerrighed omkring kaffe generelt. Omkring 1840 fik kaffen dog så småt økonomisk betydning i takt med den globale efterspørgsel steg, hvor de første producerende kaffefarme blev etableret i og omkring Managua. Nicaragua producerer et væld af kaffeprofiler, fra de runde, behagelige kaffer, til de mere frugtige og syrlige.
Jinotega
Jinotega ligger i et relativt køligt klima i den nordcentrale Nicaragua. Området og dets økonomi har længe være afhængigt at kaffedyrking og produktion, og er den dag i dag (stadig) den største region, når det kommer til kaffeproduktion. Området er anerkendt for sin vulkanske jord, som skaber næringsrige jordbundsforhold og betingelser for produktion af kvalitetskaffe.
Finca Las Morenitas
Finca las Morenitas blev etableret tilbage i 2007 og har beliggenhed i bjergene i Jinotega tæt ved den lille by Bonetillo. Omkring farmen ligger bakker og bjerge, som er dækket med grantræer hvor aber, fugle og andre dyr kan bevæge sig og leve frit. Ejerne af Las Morenitas lægger stor vægt på biodiversitet og miljøet i nærområdet. På farmen bruger man bl.a. det overskydene frugtkød i en komposteringsproces, således det kan anvendes som naturlig gødning. På farmen finder man også et slags “dagpleje-center”, ligesom der er en lille klink tilgængelig for farmere og medlemmer. Denne kaffe består af særligt håndplukkede, modne bær, som efter plukning “de-pulpes”, fermenteres og vaskes før de til sidst tørres i solen.
Karakteristika
Mexico El Arroyon
Når du brygger Mexico El Arroyon kan du se frem til en balanceret og meget behagelig espressoprofil, som er ren i udtrykket og meget let-drikkelig. Denne vaskede kaffe får med sin espressoprofil en ren og blød krop, og varieteten er også medvirkende til at kaffen har en aldeles lav syrlighed. Vi lægger især mærke til en cremet krop og meget chokolade/bagværks-noter, men samtidig en vis let “frugtighed”, som minder os meget om søde, modne citrusfrugter. Kaffen har generelt stor sødme og er – på trods af et mere tradtionelt udtryk – stadig meget delikat og blød. Prøv også kaffen sammen med mælk – det er uden tvivl en af de bedste kaffer vi har smagt i/med mælk i år.
Stereo Espresso Blend
Denne måned byder vi på den senest opdaterede version af Stereo for sæsonen! Stereo er en fast del af vores sortiment. I takt med varierende sæsoner og høste, varierer komponenterne i dette blend ligeså. Dog vil udtrykket altid være det samme; en behagelig, velafbalanceret og alsidig kaffe med milde frugt- og chokoladenoter, og som er fungerer alene eller med mælk, og som kan drikkes på alle tider af dagen. Stereo er en af månedens espressokaffer, da vi netop igen har opdateret blendet med to friske kaffer, som vi er glade for at kunne præsentere for jer. Super rund og behagelig med dejlig afstemt syre, hvor denne udgave især byder på chokolade- og karamelagtige kvaliteter og milde noter af citrusfrugt.
Brygning
Mexico El Arroyon
Vi har fået de bedste resultater ved at forlænge skuddene en lille smule ift. vores standardopskrift. Vores anbefalede opskrift til kaffen er 18 g. kaffe ind og 44 g. ud på ca. 25 sekunder.
Stereo Espresso Blend
Vi følger her vores standardopskrift og bruger følgende parametre: 18g. ind, 36-40 g. ud på ca. 28 sekunder.