Denne måneds abonnementskaffe
Kafferne
1. Costa Rica Carrizal
2. Guatemala Las Amapolas
Origin
Costa Rica
Man har dyrket kaffe i Costa Rica siden starten af 1900-tallet. Da landet blev erklæret uafhængigt fra Spanien i 1821 uddelte kommunestyret gratis kaffefrø for at tilskynde og støtte kaffeproduktion i landet. Costa Rica er i dag betragtet som et af de mest veludviklede og sikre lande i Centralamerika og det vises også igennem deres mange sporbare mikrofarme, som med moderne teknologi og professionelle arbejdsgange er i stand til at producere nogle høje kvaliteter og super interessante lots. Kaffe fra Costa Rica kan af samme årsag byde på mange forskellige profiler – typisk meget rene og søde kaffer med en behagelig krop.
Finca Carrizal
Oscar Alberto Madrigal Chacón har dyrket kaffe i over 30 år. Hele hans familie er også involveret i kaffeproduktionen på deres farm, Finca Carrizal. Oscar er begejstret over, at hans børn har vist interesse for kaffedyrkning og ligeledes har en stor passion for at producere kaffe af høj kvalitet.
Solis&Cordero Micromill blev grundlagt i 2018 af familien Solís Cordero for at støtte småbønder i Santos-regionen. Ved vådmøllen tilbydes en række ydelser, herunder forarbejdning af kaffebær, salg af specialkaffe til internationale markeder, salg af ristet kaffe i Costa Rica, samt rådgivning om forarbejdning og kvalitetskontrol og eksporttjenester. For småbønder, der samarbejder med Solis&Cordero, hjælper vådmøllen med at differentiere deres kaffe ved at opretholde sporbarhed på farmniveau og anvende innovative, kvalitetsfokuserede forarbejdningsmetoder til at forbedre kaffen yderligere.
Oscar siger, at den sværeste del af kaffedyrkningen er den økonomiske belastning mellem produktionsomkostningerne og prisen på kaffebærrene. Efterhånden som klimaændringer gør skadedyr og sygdomme mere udbredte, er Oscar nødt til at bruge flere pesticider og andre midler, hvilket øger produktionsomkostningerne. Derudover skal Oscar betale alle sine arbejdere en fair løn og i Costa Rica også sikre, at de er dækket af en sygeforsikring. Disse omkostninger gør kaffeproduktion dyr, og det er ikke altid dækket af den pris, Oscar får for sine kaffebær.
Oscar og hans familie håndplukker omhyggeligt de modne, røde kaffebær og leverer dem til Solis&Cordero Micromill. Ved modtagelsen bliver bærrene inspiceret og derefter fermenteret i hele bær i 48 timer. Efter fermenteringen bliver bærrene “pulpet”, hvor pergament samt det resterende frugtkød bliver overført til hævede tørresenge. Når pergamentet er næsten tørt, færdiggøres tørringen i Guardiola-mekaniske tørreapparater ved 45 grader Celsius.
Guatemala
Guatemala menes at få introduceret kaffe helt tilbage i midten af 1700-tallet, men fik ligesom El Salvador først rigtigt betydning i slutningen af 1800-tallet. Guatemala er kendt for at producere ret forskellige kaffe-udtryk, hvor både frugtige, søde og komplekse kaffer og de mere fyldige, chokoladeagtige kaffer er kendetegnet.
Huehuetenango
Huehuetenango er en af Guatemalas mest kendte kaffeproducerende regioner, som ligger ved den nordvestlige grænse mod Mexico. Området er kendt for den utrolige vulkanske jord og meget varierende højder i bjergområderne. Huehuetenango betyder “forfædrenes sted” og er for mange kendt for at producere nogle af de højeste kvaliteter i Guatemalaas.
Las Amapolas
Las Amapolas betyder “valmuerne” og dækker over den producerede kaffe fra en række småfarmere i området, der alle bidrager til dette lot. På trods af højder der svinger fra 300 til 3850 meter over havet, dyrkes disse bønner kun i 1350-2000 meter, som her anses for at være det ideelle luftlag. Det høje dyrkningsområde betyder at bønnerne gror langsommere og samtidigt opbygger en større massefylde, der giver en hård og tæt bønne. Disse faktorer yder stor indvirkning på de kvaliteter der havner i den endelige kop, og det gælder især kompleksitet og frugtige aromaer, som er kendetegnet denne bønne.
Karakteristika
Costa Rica Carrizal
Når du brygger kaffen fra Oscar og Finca Carrizal, kan du forvente en interessant og meget velproduceret kaffe. Sidste måned kunne vi udsende en espresso-ristning af kaffen til vores espresso-abonnenter, men vi har i denne måned tilpasset profilen og stilen en smule med henblik på at bringe det bedste frem med filterbrygning. Honey-forarbejdningen I kaffen er med til at give kaffen en virkelig god balance mellem nuancer og friskhed og krop og tekstur. Carrizal har en stor sødme og lethed over sig, hvilket giver en afstemt, afrundet smag og mundfølelse på kaffen. Samtidigt er der helt klart noget kompleksitet at spore, hvor vi især finder frugtige nuancer. Vi oplever en honningagtig sødme og noter af søde, saftige citrusfrugter og fersken, der gennemgående har givet os associationer til sød is-te.
Guatemala Las Amapolas
Når du brygger Guatemala Las Amapolas kan du forvente en super behagelig og meget balanceret kaffe. Kaffen har en traditionel profil med en rigtig behagelig krop, kombineret med friskhed fra af den afstemte syre i kaffen. Når vi smager kaffen oplever vi friske noter af stenfrugt og samtidigt en bagvedliggende chokoladeagtig karakter, som virkelig giver en afrundet afslutning på kaffen. Guatemala Las Ampolas har været med os længe fordi den highlighter de interessante karakterer fra Huehuetenango på en måde, der gør den til en fantastisk “all-day-kaffe”.
Brygning
Costa Rica Carrizal
Vi oplever gode kopper på tværs af mange forskellige brygge-enheder. Bryg rene, delikate kopper på din foretrukne pour-over brygger eller brug Aeropress og introducer lidt mere krop og fylde. Vi foretrækker sidstnævnte til denne kaffe.
Guatemala Las Amapolas
Guatemala Las Amapolas er en utroligt alsidig kaffe, som vi har erfaring med at brygge over mange bryggemetoder. Vi oplever, at vi får nogle af de mere rene, friske og saftige oplevelser, når vi brygger kaffen igennem papirfilter, hvor Hario V60, AeroPress og kaffemaskinen er gode bud. Vi følger vores standardopskrifter fra vores bryggeguides her.